Op 18 september begon Rob van den Hove (1968) als directeur- bestuurder van Viking Film en Theater. Deze ondernemende Brabander met hart voor cultuur, was recent onder meer werkzaam als horecamanager in Focus Filmtheater in Arnhem. Kort na zijn start bij de Viking, maken we kennis.

Wie is Rob van den Hove? Kun je iets meer over jezelf vertellen?
Een belangrijke rode draad in mijn werk is het opzetten van iets nieuws. Ik ben ondernemer, heb een aantal zaken gehad en ook advieswerk gedaan. Mijn belangstelling en daarmee ook mijn werkzaamheden, kwamen steeds meer op het snijvlak van commercie en cultuur te liggen. Hiervoor was ik bijvoorbeeld interim manager van het Grand Café Gegeven Paard in Utrecht, de horecagelegenheid van het nieuwe Tivoli-Vredenburg in Utrecht. Ik woon met samen met Jolanda in Arnhem, waar ik na omzwervingen langs o.a. Den Haag, Maastricht en België belandde. In mijn vrije tijd wandel ik graag. Over mijn wandeling van Maastricht naar Santiago de Compostella heb ik zelfs een boek geschreven (‘Vier miljoen stappen’)

 

Waarom heb je gekozen voor Viking Film en Theater?
De combinatie van cultuur en commercie sprak mij aan. Ook vind ik de combinatie van film en theater interessant, dat geeft ontzettend veel mogelijkheden (1+1 = 3). Daarnaast is het neerzetten van de Viking een uitdagend project, er is veel te doen. Ik heb veel plezier in pionieren, maar vind het ook leuk om een organisatie daarna naar ’de next level’ te brengen.

En waarom Deventer?
Toen deze mogelijkheid langs kwam, heb ik me verdiept in Deventer. Ik ontdekte dat – opmerkelijk gezien de grootte van de stad – het cultureel een zeer actieve stad is, met opvallende festivals. Dat biedt allerlei mogelijkheden. Daarnaast heeft het een mooie binnenstad en ervaar ik het als een gezellige en vriendelijke stad.

Wat wordt precies jouw rol?

Ik word de directeur bestuurder. Dat betekent dat ik de belangrijkste ambassadeur wordt van de Viking, zowel intern (denk aan medewerkers en de vele vrijwilligers) als extern. Ik zal het verhaal van het wat, hoe en waarom overal voor het voetlicht brengen. Een andere belangrijke taak is het opbouwen van een gezonde en succesvolle organisatie.

Wat zie je de eerste tijd als belangrijkste opgaven?
Ik ben ruim een week geleden gestart. Mijn eerste opgave is om mij goed in te lezen en te laten informeren over alles wat er speelt en wat er al ligt. Daarnaast vind ik het belangrijk om met iedereen kennis te maken en Deventer te leren kennen. Op basis daarvan ga ik samen met de collega’s en vrijwilligers de toekomst invullen.

Kun je al iets vertellen over de ideeën en plannen die je hebt?
Concreet kan ik dat pas doen nadat ik goed ingelezen en ingewerkt ben. Ik heb in ieder geval veel vertrouwen in de programmeurs en ben zeker niet van plan op hun stoel te gaan zitten. Mijn wens en ambitie is uiteindelijk gezamenlijk iets bijzonders neer te zetten voor een breed publiek. Het brede Deventer publiek zou zich straks thuis moeten voelen bij de Viking en daar verrast moeten worden (“Hé, hier gebeurt wat!’)

Waar kunnen we (bezoekers, vrijwilligers) je de komende tijd tegenkomen?
Uiteraard kun je me tegen komen in Theater Bouwkunde en Filmhuis de Keizer. Daarnaast zul je me zien op diverse bijeenkomsten. Zo is er op 15 oktober een bijeenkomst voor alle vrijwilligers en medewerkers. Ik wil met diverse mensen kennis maken, waarbij ik me in eerste instantie richt op degenen die mij kunnen voeden met alles wat ik moet weten om een plan te kunnen maken. Mijn deur staat voor iedereen open!

Tot slot: Wat is je eerste indruk?
Iedereen heeft nog steeds erg veel zin in het nieuwe Filmtheater. Daar ben ik ontzettend blij mee. Daarnaast ben ik beland in een leuke club mensen, het voelt als een warm bad. Iedereen is vriendelijk, prettig en behulpzaam. Ik heb er zin in!

Even voorstellen…