Wat is Viking?

Viking is een nieuw te bouwen film- en theaterhuis aan de IJssel. Met vier filmzalen, een theaterzaal, een restaurant en een grand café. Het is het product van de samenvoeging van Theater Bouwkunde en Filmhuis De Keizer. Zij gaan samen verder als één organisatie.

Waarom samen?

Omdat Theater Bouwkunde en Filmhuis De Keizer beide uit hun jasje gegroeid zijn. En omdat we door onze samenwerking nog meer kunnen toevoegen aan het culturele leven in Deventer.

Wat wordt dat voor pand?

Het nieuwe pand wordt mooi, sfeervol en comfortabel! Hieronder vind je een schets van de gevel aan de kant van de rivier. Hier vind je meer afbeeldingen en vertellen we er meer over.

De situatie eind 2016. Vanaf het balkon heb je net over de stadsmuur uitzicht op de IJssel!

Vanaf het balkon heb je net over de stadsmuur uitzicht op de IJssel!

Wat krijg ik straks te zien?

Hetzelfde als voorheen. En meer. Want we blijven ons focussen op kwaliteitsfilms en vernieuwend theater. Maar we kunnen straks ook dwarsverbanden leggen tussen film en theater. Bovendien kunnen we meer films programmeren, doordat we meer zalen hebben. En kunnen we andere producties naar het theater halen, doordat we meer ruimte en technische mogelijkheden hebben.

Wanneer gaat Viking open?

De bedoeling is dat we in 2019 open gaan.

Hoeveel zalen komen er? Met hoeveel stoelen?

Viking Film & Theater krijgt vier filmzalen met ruim 300 stoelen (zalen van 144, 72, 60 en 50 stoelen) en een theaterzaal met plaats voor 180 mensen. We kunnen er hier en daar een stoeltje naast zitten met die cijfers, omdat nog niet alle tekeningen helemaal definitief zijn. Maar dat er flink meer ruimte komt, staat vast!

Ik kan straks dus ook bij Viking eten en drinken?

Zeker! Ook als je niet voor een film of voorstelling komt, ben je van harte welkom. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat.

Waar kan ik parkeren?

De Stadspoortgarage en de Centrumgarage zijn vlakbij. Vanaf beide garages is het een paar minuutjes lopen naar de Viking. Geen straf in zo’n mooie stad als Deventer! En aan de overkant van de IJssel is gratis parkeergelegenheid. Als je de pont neemt, kom je vlakbij de Viking aan wal.

Blijft Viking een vrijwilligersorganisatie?

Viking Film & Theater blijft een vrijwilligersorganisatie. Sommige dingen veranderen niet – we willen en kunnen nu niet zonder deze ambassadeurs en straks ook niet. Dus bij de film- of theaterzaal of aan de kassa is de kans groot dat je nog steeds geholpen wordt door enthousiaste vrijwilligers. En ook in de foyerbar en bij de film- en theatertechniek zullen veel vrijwilligers hun onmisbare bijdrage leveren.

Wat gebeurt er met de oude locaties?

Theater Bouwkunde blijft een zaal voor feesten, partijen en bijeenkomsten. Restaurant Bouwkunde, dat nu gevestigd is onder de theaterzaal, verhuist immers niet mee naar de Viking. De eigenaren van het restaurant nemen de exploitatie van de zaal over.

Ook het pand van Filmhuis De Keizer blijft bestaan. De ruimtes komen vrij, maar wie zich er gaat vestigen en wat er gaat gebeuren, is nog niet bekend.