Wat is Viking?

Een nieuw culturele uitgaansplek …
Viking Film & Theater is wat je krijgt als Filmhuis De Keizer en Theater Bouwkunde samengaan. Een nieuwe cultureel culturele uitgaansplek met een uitdagende, eigenwijze en kwalitatief ijzersterke programmering. Precies zoals je gewend bent van Filmhuis De Keizer en Theater Bouwkunde. Maar dan wel in een mooi nieuw jasje.

… met veel meer mogelijkheden
Viking krijgt niet alleen vier filmzalen, een grote theaterzaal en de nieuwste techniek, maar ook een prima restaurant en een gezellig café. Je kunt bij Viking dus terecht voor een mooie voorstelling of film én voor je ontbijt, lunch of diner. En natuurlijk voor een kop koffie of een goed glas wijn.

Doordat er meer zalen zijn, kun je populaire films een langere periode zien, terwijl er ook nog ruimte is voor films voor een kleiner publiek. En Viking heeft een grotere theaterzaal dan Theater Bouwkunde, waardoor er ook grotere theaterproducties kunnen staan. Zaken als klimaatbeheersing, akoestiek en stoelen zijn straks meer dan op orde.

Doordat we meer zalen hebben, kunnen we vaker meedoen met filmfestivals. Bovendien is er ruimte om dwarsverbanden te leggen tussen film en theater. We kunnen films vertonen die aansluiten bij wat er speelt in het theater – en andersom. De zondagmiddag wordt sowieso een feestje: dan wordt Viking een kinderparadijs met kinderfilms, jeugdtheater en pannenkoeken!

… en met behoud van het goede!
Theater Bouwkunde en Filmhuis De Keizer zijn al decennialang bekende namen in Deventer. En dat is niet voor niets. Beide hebben een trouw publiek vanwege hun oog voor kwaliteit, de oprechte aandacht voor bezoekers en de goede sfeer. Dat zijn dan ook precies de dingen niet gaan veranderen. Het nieuwe pand is groter, maar niet massaal. En in de programmering blijven de kwaliteitsfilms en het vernieuwende theater leidend. Ook bij Viking voel je straks dat alles draait om kunst, film en beleving.

Het pand: de grote meerwaarde van Viking

Bij het samengaan van Theater Bouwkunde en Filmhuis De Keizer is de uitkomst meer dan de som der delen die we nu al hebben in de stad. Dat danken we voor een groot deel aan het nieuwe pand. Hieronder zetten we de voordelen op een rij.

Een prachtig pand …
De architecten van SeARCH tekenden een pand dat past in de omgeving én perfect is voor wat we willen doen. Aan de buitenkant zijn de vormen en materialen licht en modern, terwijl de kleuren en afmetingen goed passen binnen de historische bebouwing. Vanaf een groot balkon, op dezelfde hoogte als de oude stadsmuur die ervoor staat, kijk je uit over de uiterwaarden en de IJssel.

De baksteen van de buitengevel komt ook terug in het interieur. Binnen is het sfeervol, maar ook verrassend licht. Dankzij de glazen lichtcorridor kijk je dwars door het gebouw heen. Doordat de film- en theaterzalen een ‘gebouw in een gebouw’ vormen, houden we al het geluid binnenskamers. De buren hebben dus geen last van ons en er lekt geen geluid naar de foyer, het café of de andere zalen. Vanuit de foyer en het grand café op de eerste verdieping heb je uitzicht uit op de Markt én op de IJssel. Op de begane grond vind je het restaurant.

… met meer ruimte voor film en theater
Vier filmzalen waar in totaal 300 mensen een plekje kunnen vinden. Een theaterzaal waar 200 man in kan. Zo hoeven we hopelijk nooit meer iemand teleur te stellen. En we hebben alle technische mogelijkheden die we ons maar konden wensen. Dat is de ruimte die Viking biedt aan film en theater.

Meer filmzalen betekent ook dat we anders kunnen programmeren. We hoeven niet langer ver van tevoren vast te leggen welke film we wanneer draaien, maar kunnen dat van week tot week bekijken. Trekt een film veel bezoekers? Dan prolongeren we die film, desnoods in een kleinere zaal, zodat iedereen de kans krijgt hem te zien. We kunnen 5.000 voorstellingen per jaar geven.

De theaterzaal is ruim en goed toegankelijk. Dat is al een groot verschil met het gezellige, maar niet altijd even praktische zaaltje van het oude Theater Bouwkunde. Verder is de akoestiek er prima in orde en kunnen we veel meer verschillende voorstellingen programmeren, dankzij de grote vloer en de flexibele techniek.

Viking: vanwaar die naam?

We verhuizen naar de Welle, pal aan de IJssel en in het historisch hart van Deventer. Vanaf het grote balkon kijk je net over de stadsmuur naar de rivier. Op deze plek kon je aan het eind van de 9e eeuw de Vikingen zien komen, die de stad plunderden en de houten huizen platbrandden. En er is in Deventer nooit een Vikingschip gevonden, maar als het ergens ligt, is de kans groot dat de nieuwe Viking er bovenop staat … We weten immers al dat hier in de vroege middeleeuwen een houten kade was. Vandaar ook dat het team Archeologie van de gemeente Deventer de bouwplaats gaat onderzoeken voor we kunnen gaan bouwen.

Wat vooraf ging

Samen staan we sterker
Theater Bouwkunde (sinds 1980) en Filmhuis De Keizer (sinds 1974) staan midden in een stad met een bruisend cultureel leven. Beide hebben hun bestaansrecht bewezen en kunnen bogen op een trouwe groep bezoekers. En allebei hebben ze hun eigen pand met elk een heel eigen charme. Waarom zou je dat willen veranderen? Waarom twee mooie instituten opheffen en samen verder gaan?

Simpel: omdat we geloven dat het nóg beter kan. Dat we elkaar kunnen aanvullen en dat we samen dingen kunnen bereiken die we alleen nooit voor elkaar zouden krijgen. En omdat we denken dat we daarmee al onze trouwe bezoekers nog beter van dienst kunnen zijn.

Dat is geen nieuwe gedachte
De eerste keer dat een plan om samen te gaan concretere vormen kreeg, was al in 2000. Maar tussen droom en daad staan wetten in de weg – en praktische bezwaren. Verschillende ideeën kwamen op en verdwenen in de loop der jaren weer van het toneel. Ze bleven haken op financiën, huisvesting of politiek. In 2001 keken we serieus naar het oude postkantoor. En in 2008 lag een bedrijfsplan voor ‘Hegius Film & Theater’ al klaar. Maar beide panden bleken niet geschikt. Het postkantoor was te klein, het Hegius Gymnasium te monumentaal om grondig genoeg te verbouwen.

Maar nu gebeurt het echt
In 2011 kwamen de gymzalen van het Hegius in beeld. Niet erg karakteristieke gebouwen op een prachtige locatie, oud genoeg om ze te kunnen slopen en nieuw genoeg om dat ook zonder gewetenswroeging te doen. In vier jaar tijd smeedden we plannen, regelden we financiers, kregen we politieke steun en werden de vergunningen verstrekt.

Er zijn ook heel veel dingen die we nog niet weten. Hoe de nieuwe organisatie aan de achterkant precies gaat werken bijvoorbeeld. En wat de tientallen vrijwilligers straks precies gaan doen. Dat zijn zaken die we in goed overleg oppakken. En waarbij het enthousiasme voorop staat. Want we zijn er van overtuigd dat iedereen wint bij deze verandering. En zeker het publiek!